Het Toverdoos systeem bestond uit de plastic bewaardoos met ruimte voor een aantal kaartjes, een plattegrond, een kroontje met stempel en een ‘geheim’ vakje waarin je een meegeleverd papiertje met uitleg over het kroontje kon stoppen.
Het idee voor de Toverdoos werd bedacht door Bureau Amsterdam 700, het ontwerp was van Frans de la Haye en de produktie lag bij Bema Kunststoffen B.V. Voor fl 3,50 kocht je de doos met plattegrond en kroontje en mocht je 12 kaartjes uitzoeken. Extra kaartjes waren 10 ct per stuk. Bij de doos hoorde ook nog een handleiding, met uitleg over de categorieën, kleuren en icoontjes. Naast de vele kaartjes die te koop waren in de speciale Toverdoos kiosken kon je daar ook een routebeschrijving voor een wandeltocht kopen: de Hofjestocht. In juni zouden daar nog een wandeltocht Westelijke Eilanden en een (fiets-brommer-auto) speurtocht Landelijk Noord bijkomen. Zie voor de routebeschrijving van deze tochten de artikelen Hofjestocht, Wandeltocht Westelijke Eilanden en Speurtocht Landelijk Noord.
Ja, die heb ik nog. Het was een leuke tijd, met de RAI vol met o.a. een “stad” waarin alle gemeentediensten zich presenteerden door de jaren heen, zo ook de Gemeentelijke Archiefdienst, later Gemeentearchief en nu Stadsarchief geheten, nu ook weer de historische spil van de festiviteiten volgend jaar. Op deze stand in de RAI heb ik mij uiteraard ook vergaapt aan het daar opgestelde Tolprivilege uit 1275, het perkament waar dit hele feest op gebaseerd was. Ik heb hier zonder dat ik het wist mijn toekomstige collega’s ontmoet, want zes jaar later werkte ik er zelf, om er drie weken geleden als gepensioneerde de deur uit te lopen.
Tijd is een wonderlijk fenomeen. Ik hoop dat we nog niet verleerd zijn om er volgend jaar weer een geweldig, leuk, mooi en leerzaam feest van te maken, hoewel het voor mij nooit het feest uit 1975 zal kunnen evenaren.